Stress

Stress er meget omtalt for tiden, men det kan være vanskeligt at give en klar definition på stress. Det forstås klinisk som en belastningsreaktion, der forekommer efter længere tids psykisk belastning. Stress opstår af ubalance mellem egne ressourcer og de krav man oplever fra sig selv og andre (eksempelvis fra arbejde).

Den gode nyhed er, at der kan gøres noget ved det – og jo tidligere jo bedre!

Stress er et stigende problem i Danmark og andre vestlige lande, og har været det især gennem de sidste 10 – 20 år. Dette skyldes blandt andet det mere individualiserede arbejdsmiljø. Det vil sige, at mange har mere ansvar på deres arbejdsplads og nogen gange i kombination med alt for stramme økonomiske eller organisatoriske rammer med relativt lille selvbestemmelse. Det kan medføre en personlig belastning, som er svær at håndtere, da man ofte står med det selv og måske har en oplevelse af, at man burde kunne klare det hele på egen hånd. 

Mange andre ting kan spille ind og forværre situationen. Eksempelvis kan sociale medier bidrage til at skabe urealistiske forventninger. Hvis hverdagen i hjemmet heller ikke er problemfri, kan det opleves som, at det hele ramler.

Stress kan blandt andet give oplevelser af irritation eller vrede, tristhed og/eller opgivenhed, nedsat energi og øget trætbarhed, forstyrret appetit, dårlig søvn og øget angst eller nervøsitet. Ofte beskriver folk en oplevelse af at være ”tyndhudede”.

Hvis du kan kende dig selv i det eller i dele af det, er du velkommen til at kontakte mig, så vi kan tage en indledende samtale.