Angst

Angst er et af de mest udbredte helbredsproblemer og er især et af de mest udbredte psykiske problemer. I Danmark døjer mellem 5% og 10% af befolkningen med angst, og omkring 25% af befolkningen oplever på et eller andet tidspunkt i livet panikanfald. Der er generelt en god prognose for behandling af angstlidelser. Sandsynligheden for at slippe helt af med symptomerne kan være over 90% afhængig af typen af angst og af sværhedsgraden. 

Der findes mange forskellige angstlidelser. Nogen af de mest almindelige er:

Panikangst. Karakteriseret ved pludselig forekomst af stærk panikagtig angst, som regel tilsyneladende uden nogen særlig grund. Dette kan også medføre agorafobi, hvor man bliver bange for at forlade hjemmet uden en anden person.

Social fobi. Karakteriseret ved frygt for andres negative bedømmelse af én selv. Dette kan være meget hæmmende, og kan gøre det besværligt overhovedet at have venner eller kæreste og kan gøre én ensom og give tendens til isolation.

Specifikke fobier. Karakteriseret ved stærk angst for noget bestemt og afgrænset som f.eks. edderkopper, slanger, højder eller andet.

Generaliseret angst – også kaldet fritflydende angst. Denne er karakteriseret af mere generel bekymring. Typisk også inkluderende overdreven bekymring for, at dem der står én nær, skal komme til skade eller dø.

OCD (obsessiv compulsive disorder) eller tvangstanker og tvangshandlinger. Karakteriseret ved invaderende ubehagelige tanker såsom at man er smittet af eller kan smitte andre med sygdom/bakterier eller at man kan komme til at gøre andre skade på anden vis. Besværlige eller ubehagelige handlinger såsom at vaske hænder for ofte eller for mange gange eller skal udføre ritualer såsom at tælle eller tjekke for meget.

PTSD (post-traumatic stress disorder) eller Posttraumatisk belastningsreaktion. Kan opstå efter en voldsom begivenhed og er karakteriseret ved genoplevelser af begivenheden (”flashbacks”) og/eller mareridt og stærkt ubehag, når man bliver udsat for situationer, som minder om den voldsomme begivenhed.

Der er mulighed for kombinationsbehandling med antidepressiv medicin, men bør i givet fald altid drøftes både med din læge og psykolog.

Hvis du kan kende dig selv i en af de ovenstående lidelser, er du velkommen til at kontakte mig, så vi kan tage en indledende samtale.